• Autor objave:

Većina motociklista vozi solo, ali grupna vožnja može biti važan dio motociklizma – pružanje zajednici, sigurnosti u brojevima i posve različito iskustvo vožnje. Ali, to definitivno nije intuitivno. Čak i ako vozite godinama, grupna vožnja nije automatski u vašoj kormilarici, pa je pametno proučiti kako najbolje pristupiti grupnoj vožnji. Postoje pravila i prijedlozi koje bi trebali imati na umu. Ovo nikako nije potpun popis, ali pomoći će vam da se bolje pripremite za sigurnu i zabavnu grupnu vožnju.

Dođite spremni za vožnju
Ne, to ne znači samo biti uzbuđen zbog druženja s drugim prijateljima na dva kotača. To znači imati sve što vam je potrebno za dnevnu vožnju, uključujući pun spremnik za benzin (ništa od toga, “Hej, momci, možemo li prvo stati po gorivo?”), sigurnosnu opremu, komunikacijski uređaj (CB, dvosmjerni, mobilni telefon), alate, kartu itd. Barem jedan član grupe trebao bi imati kompletan komplet alata, glavnu kartu i pribor za prvu pomoć bez iznimke.

Vozite se s onima koje poznajete
Nije pametna ideja samo se pridružiti grupi u kojoj gotovo nikoga ne poznajete. Vozite se onima kojima su navike vožnje, zrelost i vještina poznate i u koje imate povjerenja. Nema vremena da se bavite idiosinkrazijom (način izražavanja svojstven nekoj jedinci) u režimu iznenađenja. Sigurnost svih je ugrožena, a i tko se želi voziti s grupom u kojoj nikoga ne poznaju? To iz svega izuzima zabavu, a također je i nerazumno.

Održite sastanak prije vožnje
Evo gdje raspravljate o vitalnim stvarima kao što su veličina grupe, dodjeljivanje vodećeg vozača i ostalih vozača, ruta, planiranih zaustavljanja, ručnih signala i drugih važnih detalja.

Pametno je držati grupu ne veću od sedam osoba, iako devet ne dolazi u obzir. Ako je vaša grupa veća, tada stvorite odvojene grupe s vlastitim položajima za vodstvo i pomicanje. Ove grupe razdvojite s razmakom od nekoliko sekundi. Bez obzira na to koliko podgrupa ima, također je pametno i zadržati neparni broj tako da kad zateturate vozači, vodeći vozač a i ostali vozači su u liniji i mogu se vidjeti. Te bi uloge trebali održati i iskusni vozači s komunikacijskim uređajima. Slab vozač trebao bi biti na mjestu iza vodećih, a iskusniji vozači iza najmanje iskusnih. Vodeći vozač djeluje kao izravni i inicijalni komunikator, a ostali vozači će upravljati tempom.

Vožnja u formaciji
Grupna vožnja bez formiranja je nesreća koja čeka da se dogodi. Struktura je vrlo važna, kao i održavanje reda i prostora. Previše prostora će vas rastaviti. Premalo je opasno. Možda želite voziti pored svog prijatelja i voditi duboke razgovore, ali to jednostavno nije pametno – ometa koncentraciju vaše vožnje i oslobađa vas najmanje jedne rute bijega.

Vođe bi trebale biti smještene u lijevom dijelu staze, s tim da će sljedeći vozač biti udaljen jednu sekundu unatrag, raspoređen i slično. Ako vozač(i) ispadnu, ostali će vozači popuniti slobodna mjesta prelazeći na sljedeći raspoređeni položaj, a ne neposredno ispred njih. To spriječava nepotrebni prolazak.


Nema dokazivanja
Možda imate najbolji motor u grupi ili najbolju opremu na planeti Zemlji, ali nikoga nije briga ako vozite poput morona. Ostanite u svojoj formaciji u svakom trenutku (osim ako ne postoji hitna situacija koja vas spriječava) i poštujte redoslijed koji je izabran. Postoji razlog za položaj na kojem se nalazite, pa ga zadržite.

Znati kada ići u jednoj koloni
Zapravo je sigurnije voziti u jednoj koloni u nekim situacijama kada je usko ili nepromišljeno lutati. Zaokrete uvijek treba raditi u jednoj koloni, kao i na rampi za uključivanje i isključivanje, građevinskim područjima, uskim ulicama s paralelno parkiranim automobilima, uskim mostovima i pri prolasku sporih vozila. Kad izađete iz tih područja, vratite se dogovorenoj formaciji. Imajte na umu da nikad ne prestižete kako biste mogli ući u jednu kolonu.

Znati kada se pregrupirati
Sasvim je moguće da se vozačili više njih odvoje od ostatka grupe. Osim što znate kako prijeći na slobodna mjesta, od vitalnog je značaja znati i planove za pregrupiranje. Treba postojati mjesto susreta ili putne točke koje svi znaju unaprijed. Dobro je pravilo sazvati se na sljedeću putnu točku kada znate da ste nekoga izgubili. Tu su također ključni i komunikacijski uređaji.


Mudro prestižite
Vođa ne može samo proći kad je promet pred njim spor. Mora znati da li je ispred tog vozila dovoljno mjesta za smještaj cijele grupe. Jednom kada prođe (u redu, jedna kolona), svaki vozač ne bi trebao produžavati razmak, sprečavajući vozače iza njega da uđu u otvorenu zonu i zaglave se iza sporog vozila.

Napravite pauze
Solo vožnja oduzima energiju i koncentraciju, a grupna vožnja dodaje svemu tome još jednu dimenziju. Znajte svoje točke zaustavljanja i pridržavajte ih se. Nije važno da li netko iz grupe želi nastaviti voziti. Pravila su pravila. Uz to, daje vam vrijeme za odmor i zapravo razgovor licem u lice, dijeljenje užitaka grupne vožnje i istovremeno smanjenje umora.